Příprava vietnamské kávy

Vietnamská tradiční káva se často připravuje pomocí speciálního filtrovacího zařízení nazývaného "phin". Zde je recept, jak připravit vietnamskou tradiční kávu:

 

Co budete potřebovat:

- Vietnamskou kávu (nejlépe robustu), stupeň mletí střední (frenchpress, turecká káva)

- Phin filtr (vietnamský filtrovací systém)

- Sladké kondenzované mléko (volitelné)

- Horkou vodu 90°C

- Sklenici nebo šálek

 

Postup: 

1. Rozhodněte se, jak silnou kávu chcete připravit, a na základě toho odměřte správné množství kávy. Obvykle se doporučuje používat poměr 1-2 čajové lžičky kávy.

2. Otevřete phin filtr a umístěte ho na sklenici nebo šálek. Phin filtr je malá nádobka s perforovaným dnem , sítkem a poklopem.

3. Přidejte do phin filtru připravenou namletou kávu. Rovnoměrně kávu rozprostřete.

4. Stlačte kávu sítkem, ale ne příliš pevně, aby mohla voda samovolně protékat stlačenou kávou.

5. Přiveďte vodu k varu a nechte několik sekund odstát. Doporučuje se použít vodu o teplotě kolem 90-95 °C. 

6. Opatrně zalijte přibližně polovinou horké vody. Nechte kávu několik sekund vychutnat si kontakt s vodou a uvolnit její aroma.

7. Poté opatrně přilijte zbytek horké vody do phin filtru a přiklopte filtr zvrchu poklopem. Celý proces by měl trvat asi 4-5 minut.

8. Jakmile se káva přefiltruje, můžete přidat sladké kondenzované mléko. Množství kondenzovaného mléka závisí na vašem osobním vkusu.

9. Dobrou chuť! 

 

Tohle je základní recept pro přípravu vietnamské tradiční kávy. Pokud chcete, můžete si také přizpůsobit poměr kávy a vody, čas extrakce a další podle svého osobního vkusu.

Zpět do obchodu